Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, son aylık raporunda ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yeniden küçülmeye doğru ilerlediğini belirtti. Rapora göre, ekonomik durumun 2024’ün ikinci yarısına kadar zayıf seyredeceği ve büyüme ivmesinin ancak o zaman kademeli olarak toparlanabileceği vurgulandı.
Raporda, gelecek yıl özel tüketimdeki canlanmanın ekonomik toparlanmayı sağlayacağı öngörüsüne yer verildi. Perakende satışların temmuz ve ağustos aylarında belirgin bir şekilde toparlanması dikkat çekti. Ancak iş güvenliği ve jeopolitik krizlere ilişkin endişeler nedeniyle tüketici ikliminde sürdürülebilir bir iyileşmenin risk altında olduğu ifade edildi.
Dış talebin canlanmasının beklendiği raporda, yatırım büyümesindeki olumsuz trendin tersine dönmesiyle ihracatın artacağı öngörüldü. Ayrıca ekonomik toparlanmanın ilk aşamada özel tüketimden kaynaklanacağı, daha sonra ise ihracat ve yatırımın canlanmasıyla devam edeceği belirtildi.
Alman ekonomisi, faiz oranlarındaki artışlar ve yapısal değişiklikler nedeniyle zor günler geçiriyor. Yatırımlardaki azalma sonucunda ikinci çeyrekte yüzde 0,1 küçülme yaşandı. Almanya Merkez Bankası ve Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) 3. çeyrekte daha fazla küçülme olabileceğini öngörüyor.
Eğer Alman ekonomisi 3. çeyrekte küçülürse, teknik anlamda resesyona girmiş olacak. Bu durum, üst üste 2 çeyrek boyunca GSYH’de küçülme yaşanması anlamına geliyor. Geçen yıl da salgın nedeniyle resesyon yaşayan Alman ekonomisi, bu yıl da zorlu bir süreçten geçiyor. Enerji fiyatlarındaki yükseliş, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek enflasyon gibi faktörler büyümeyi olumsuz etkiliyor.
Almanya, 2023’te olduğu gibi bu yıl da G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olabilir. Bu durum, ülke ekonomisinin önünde ciddi zorluklar olduğunu gösteriyor.