Dünya Altın Konseyi (WGC) Araştırma Başkanı Artigas, altın yatırım ve talebinde büyüme eğiliminin devam etmesini beklediklerini belirterek, “Özellikle yatırım tarafında hala çok fazla bastırılmış talep olduğunu düşünüyorum. Yatırım tarafında altın piyasası doymuş görünmüyor.” dedi.
Artigas, altın talebinin rekor kırdığı yılın üçüncü çeyreğinde güçlü yatırım akışları ve özellikle Hindistan’ın talebinin beklenenden güçlü olmasının etkili olduğunu söyledi. Ayrıca ABD ve Avrupa’da faizlerin düşmesinin altına olan talebi artırdığını da belirtti.
Jeopolitik gerilimlerin de altın talebini etkilediğini ifade eden Artigas, altının riskten korunma aracı olarak tercih edildiğini ve riskler arttıkça altına yatırım yapma eğiliminin de arttığını vurguladı.
Altının enflasyon, jeopolitik gerilimler ve piyasa oynaklığına karşı etkili bir korunma aracı olduğunu belirten Artigas, düşen faizlerin altını daha cazip hale getirdiğini söyledi. Yüksek fiyatların tüketici talebini kısıtlayabileceğini ve altın fiyatlarının hızla artması durumunda tüketicilerin zorlanabileceğini ifade etti.
Merkez bankalarının altın talebinin geçen yıla göre azalabileceğini öngören Artigas, merkez bankalarının altın alımlarını yakından takip ettiklerini ve bu alımların küresel olarak dağıldığını belirtti.
ABD’deki başkanlık seçimlerinin altına etkisine değinen Artigas, altının hem Trump başkanlığından hem de Harris başkanlığından fayda sağlayabileceğini belirtti. ABD’deki borç artışının endişe yarattığını ve bu durumun altına olan talebi artırabileceğini söyledi.
WGC’nin yayımladığı rapora göre, yılın üçüncü çeyreğinde küresel altın talebi rekor seviyeye ulaşarak yüzde 5 arttı. Bu dönemde altın fiyatları da rekor seviyelere yükseldi ve ortalama ons fiyatı 2.474 dolar oldu.