Bakan Şimşek: Türkiye’nin Ekonomik Durumu ve Hedefleri
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Kovid-19 salgını sonrası tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinden faydalandığını belirterek, rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir reform programının olduğunu söyledi. Şimşek, “Ortak Zemin Oluşturma” teması altında düzenlenen “2024 Berlin Küresel Diyaloğu” konferansında konuştu.
Türkiye’nin makroekonomik zorluklarla başa çıktığını vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşürülmesi konusunda daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bir yıl önce büyük bir cari açıkla karşı karşıya olan Türkiye’nin bugün cari açığın azaldığını ve bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6’ya düştüğünü belirtti.
Şimşek, enflasyonun kontrol altına alınmasının makroekonomide en temel konu olduğunu vurgulayarak, IMF’nin analizine göre enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini söyledi. Türkiye’nin enflasyon mücadelesinde sıkı para ve maliye politikaları izlediğini belirten Şimşek, enflasyonun düşmesiyle istihdam artışını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye’nin yüksek borç oranlarına sahip bir ülke olmadığını vurgulayarak, ülkenin sunduğu yatırım fırsatlarından bahsetti. Türkiye’nin büyük bir ekonomi olduğunu ve son 20 yılda 270 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini belirtti.
Şimşek, Türkiye’nin ekonomik büyüme ve dayanıklılık için çalışmalar yaptığını ve rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yönelik kapsamlı bir reform programının olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Avrupalı dostlarıyla ilişkilerini güçlendirmek istediğini de vurgulayan Şimşek, iş yapmaya ve diyaloğa açık olduklarını söyledi.