Deniz Yolu Taşımacılığında Araç Taşıma İstatistikleri
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü (DGM) tarafından açıklanan düzenli Ro-Ro hatları ve yurt dışı bağlantılı hatlarda taşınan araç istatistiklerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, deniz yolu taşımacılığında kaydedilen ilerlemenin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağladığını belirtti. Deniz yolu taşımacılığının maliyet avantajı sunmanın yanı sıra küresel pazarlara erişimi güçlendirdiğini ve Türkiye’yi deniz taşımacılığında önemli bir aktör haline getirdiğini vurguladı.
Yurt dışı bağlantılı hatlarda deniz yolu ile taşınan toplam araç istatistiklerine göre, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde limanlardan deniz yolu ile yurt dışı bağlantılı hatlarda taşınan araç sayısının geçen yıla göre yüzde 0,97 artarak 1 milyon 785 bin 189’a ulaştığı belirtildi. Ağustos ayında ise bu rakam 220 bin 562 adet olarak gerçekleşti.
Yurt dışı limanlarından Türk limanlarına gelen ve giden yükleri taşıyan araç istatistiklerine göre, yılın ilk 8 ayında yüzde 5,8 artışla 228 bin 934 araç yük taşındığı, Türk limanlarından yurt dışı limanlarına giden yükleri taşıyan araç sayısının yüzde 1 artarak 220 bin 823’e yükseldiği kaydedildi. Toplam yurt dışı yüklerini taşıyan araçlardan 449 bin 757 adedinin deniz yolunu tercih ettiği ifade edildi.
Yurt dışı bağlantılı hatlarda taşınan araç cinslerine göre, otomobillerin taşıma miktarının yılın ilk 8 ayında 1 milyon 312 bin 191 adet olduğu belirtilirken, treyler ve tırların da taşıma listesinde önemli yer tuttuğu ifade edildi.
Ro-Ro gemileriyle taşınan araçlara dair istatistiklere göre, yılın ilk 8 ayında en fazla araç taşımasının Avrupa hatlarında gerçekleştiği ve bu taşımanın yüzde 69’unun 319 bin 241 araç ile gerçekleştiği belirtildi. Ağustos ayında en fazla araç taşımasının yine Avrupa hatlarında olduğu ve bu taşımanın yüzde 67’sinin gerçekleştiği açıklandı.
Tuzla-Trieste Ro-Ro hattının en fazla araç taşıması gerçekleşen hatt olduğu ve bu hattı Yalova-Sete ve Çeşme-Trieste hatlarının takip ettiği belirtildi. Ağustos ayında da Tuzla-Trieste hattının en fazla taşıma gerçekleştirdiği ve bu hattı Yalova-Sete ve Mersin-Trieste hatlarının takip ettiği ifade edildi.
Bu istatistikler, deniz yolu taşımacılığının Türkiye için önemli bir taşıma alternatifi olduğunu ve sektördeki gelişmelerin sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını göstermektedir.