Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çalışma izni başvurularının uluslararası işgücü politikasına göre değerlendirildiği ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu işgücünün öncelikle yerli işgücünden karşılanması gerektiği belirtilmiştir. Uluslararası işgücünün ise Türkiye’nin kalkınması ve küresel rekabette geri kalmaması için tamamlayıcı bir rol oynadığı vurgulanmıştır.
Açıklamada, ülkeye nitelikli işgücü ya da yatırımcı olarak değerlendirilen yabancıların kazandırılması ve bu kişilerin sağlayacağı katma değerin Türkiye’nin kalkınması açısından önemli olduğuna dikkat çekilmiştir. Bu doğrultuda uluslararası iş gücü hareketlerinin yönetiminin ideal bir denge içinde olması gerektiği ifade edilmiştir.
Güncellenen kriterlerin bugünden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin küresel arenadaki konumunun ve iş gücü piyasasının dinamiklerinin zaman içinde değiştiği ve bu değişimlerin dikkate alındığı ifade edilmiştir. Yeni düzenleme kapsamında, nitelikli yatırımcı ve iş gücünün ülkeye çekilmesi, yerli iş gücü arzının sınırlı olması durumunda yabancı iş gücünden faydalanılması, koruyucu tedbirler alınması ve kayıtlı istihdamın artırılması amaçlanmaktadır.
Çalışma izni değerlendirme kriterlerinin güncellendiği belirtilen açıklamada, genel değerlendirme kriterleri olan ‘istihdam’, ‘ücret’ ve ‘mali yeterlilik’ kriterlerinin güncellendiği ve sektör/meslek/iş bazında gerekli koşulların düzenlendiği ifade edilmiştir. Yapılan düzenleme ile istisna tutulacak durumlar da belirlenmiştir.
Bu açıklamaya göre, Türkiye’nin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun olarak yapılan düzenlemelerin ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlaması beklenmektedir.