2020 ve 2021 Yıllarında Muğla’da Çam Balı Üretimi ve Hedefler
Muğla, 2020 yılında pandemi ve 2021 yılında büyük orman yangınları yaşadı. Ancak, bu zorlu zamanlardan sonra Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Kıran, Sarnıç, ve Denizova gibi kırsal bölgelere çam balı üretimi için birçok gezgin arıcı geldi.
Hedefleri doğrultusunda, geçen yıl 13 bin 800 ton çam balı üreten Muğla, bu yıl 20 bin ton üretmeyi hedefliyor. Gezgin arıcılar, çam balı hasadına başladı ve meteorolojik koşulların uygun olması durumunda ikinci ve üçüncü hasatları da gerçekleştirebileceklerini belirttiler.
Muğla’ya çam balı üretimi için gelen Adanalı bal üreticisi Mehmet Tilki, bu sezonun iyi geçeceğine inandığını ve hava şartlarının bal üretimini olumlu etkilediğini söyledi. Tilki, bal kooperatifine bağlı olduklarını ve fiyat beklentilerinin yüksek olduğunu ancak piyasanın belirleyici olduğunu ifade etti.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, çam balı rekoltesinin 20 bin ton olmasını beklediklerini açıkladı. Tüketicileri taklit ve tağşiş bal konusunda uyararak, güvenilir ürünler satın almaları konusunda önemli bilgiler verdi.
Muğla, çam balı üretiminde lider konumda olan bir şehir ve bu yılki rekolte beklentileri oldukça olumlu. Arıcılar, çam balı üretiminin yanı sıra arı sütü, arı zehri, polen ve propolis gibi ürünleri de üretiyorlar. Bakanlık destekleri ve AR-GE projeleri ile arıcılık sektörü güçlenmeye devam ediyor.
Gezginci arıcılar için yapılan destekler artırılarak, sektörün daha da gelişmesi hedefleniyor. Tüketicilerin güvenilir ve doğal ürünlere yönelmeleri, taklit ürünlerden kaçınmaları önem taşıyor. Muğla’nın çam balı ve diğer arı ürünleri, kalite ve güvenilirlik açısından ön plana çıkıyor.