Türkiye ve Çin, Nadir Toprak Elementleri Alanında İş Birliği Anlaşması İmzaladı
Türkiye, dünyanın tek alanda bulunan en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine sahip ülke olarak dikkat çekiyor. Bu alanda önemli bir teknoloji birikimine sahip olan Çin ile Türkiye arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin’in Tianjin kentinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı’na katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, kritik minerallerin ulusal güvenlik ve ekonomik büyüme için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre temiz enerji teknolojileri için gerekli kritik minerallere olan talebin 2040 yılına kadar 4 kat artacağını belirtti. Türkiye’nin 2020 yılında Nadir Toprak Elementleri Enstitüsü’nü kurduğunu ve Eskişehir’de dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementi rezervini keşfettiğini açıklayan Bayraktar, yıllık 570 bin ton nadir elementi saflaştıracak bir sanayi tesisi kurmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca Afrika, Batı ve Orta Asya bölgelerindeki ülkelerle iş birliği yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından iki bakan “Doğal Kaynaklar Ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladı. Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çin ve Türkiye arasında madencilik alanında geliştirilecek ortak projelerin büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, imzalanan anlaşmanın madenciliğin her alanında iş birliğini ilerletmeyi ve özellikle kritik mineraller konusunda Türkiye’de birlikte çalışmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Ayrıca Bayraktar, Çin’e gerçekleştirdiği mayıs ayındaki ziyaretinde Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile bir araya gelerek “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzalamıştı.
Nükleer enerji konusunda da adımlar atan Türkiye, CNOS’un Başkan Yardımcısı Qiao Gang ile bir araya gelerek olası iş birliği imkanlarını ele aldı. Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık nükleer kapasite oluşturma hedefi doğrultusunda, CNOS ile görüşmede küçük modüler reaktörler de dahil olmak üzere olası iş birliği imkanlarını ele aldı.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin enerji ve madencilik sektöründeki stratejik adımlarını güçlendirdiğini gösteriyor. Çin ile yapılan iş birliği anlaşmaları, ülkenin enerji arz güvenliğini artırmaya ve dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik atılan önemli adımlar arasında yer alıyor.