2025 Yılı Merkezi Bütçe Teklifi Görüşmeleri Başladı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 Yılı Merkezi Bütçe Teklifi’ni görüşmek üzere Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyon Başkanı Muş, açılış konuşmasının ardından bütçe ile ilgili sunumu gerçekleştirmek üzere sözü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a verdi.
Cevdet Yılmaz’ın Bütçe Sunumu
Cevdet Yılmaz, bütçenin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve sosyal refahı artıran bir yaklaşıma sahip olduğunu belirterek, “Bütçemiz, siyasi istikrarımızın göstergesi olan ve 22 yıldır aralıksız görev yapan AK Parti hükümetlerimizin 23’üncü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ise 7’nci bütçesidir. 2025 yılı bütçesi, ‘İstikrar, icraat ve kalkınma bütçesi’dir. Bütçemizde; büyümenin sağladığı imkanları, toplumun bütün kesimleri ile paylaşmak esas alınmıştır. 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz; işçisi, esnafı, emeklisi, genci ve yaşlısıyla toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçları gözetilerek hazırlanmış, her bir programında 81 ilimizin gereksinimleri düşünülerek huzurlarınıza getirilmiştir. 2025 Yılı Bütçesi, güçlenen beşeri sermayemizin, daha etkin hale gelen iş gücü piyasamızın bütçesidir. Yüksek katma değerli üretimin, Türkiye’nin artan Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin bütçesidir. 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz; çevresel sürdürülebilirliğin; yeşil ve dijital ekonomiye geçiş yönünde teknolojik dönüşümün bütçesidir. Kamu altyapı yatırımlarının etkinleştirilmesi ve tarımda verimliliğin ve üretimin artırılmasını içermektedir. Bütçemiz, afet sonrası dönemde Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz hızlı rehabilitasyon ve hızlı ihya kararlılığımızı yansıtmaktadır.
Ekonomik Gelişmeler ve Hedefler
Yılmaz, dünya ekonomisinin görünümünden bahsetti ve küresel ekonominin salgın sonrası istenilen düzeyde toparlanamadığını söyledi. Salgının küresel ekonomi ile Türkiye ekonomisine olan etkisinden bahseden Yılmaz, kişi başına düşen milli gelirin artışını da dile getirdi. Kişi başına düşen milli gelirin hedeflerini açıklayarak Türkiye ekonomisinin güçlü performansını vurguladı.
Enflasyonla Mücadele ve Mali Politikalar
Ekonomi yönetiminin uyguladığı para politikası ile Türk Lirası’nda istikrarlı bir seyir olduğunu belirten Yılmaz, enflasyonla mücadele politikalarına vurgu yaptı. Para ve maliye politikalarının koordineli bir şekilde yürütüleceğini ve enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi hedeflendiğini belirtti.
Yapısal Reformlar ve Ekonomik İyileştirmeler
Yılmaz, ekonomi programının başarılı bir şekilde uygulandığını belirterek yapısal reformlara devam edileceğini ifade etti. Ekonomide dönüşümü hızlandırmak ve ekonomik kazanımların kalıcı hale gelmesi için çeşitli adımlar atılacağını vurguladı.
Bütçe Detayları ve Harcama Kalemleri
2025 yılı bütçesinin 11 trilyon 213,1 milyar lira olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Yılmaz, bütçe gelirleri, açık oranı, harcama kalemleri ve vergi politikaları hakkında detaylı bilgiler verdi. En büyük payın Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarına ayrıldığını söyleyen Yılmaz, elektrik ve doğal gazda sağlanan sübvansiyonların devam edeceğini belirtti.
Toplantı Sonrası
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunumunun ardından Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı sona erdi. Komisyon, önümüzdeki haftalarda 2025 yılı bütçesine ilişkin toplantılarına devam edecek.