Eğirdir Gölü, kuraklık tehdidi, alg patlaması ve biyolojik kirlilikle mücadele etmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla ilgili kurumlar harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde, Isparta Valiliği, Belediye Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK, üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla bir komisyon oluşturuldu.
Eylem planı uygulanmaya başlandı
Göldeki sucul bitkilerin ve dipte biriken sediment ile biyokütlenin kaldırılmasına yönelik TVK Genel Müdürlüğü tarafından ön fizibilite raporu hazırlandı. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim insanları da Ekosistem Değerlendirme Raporu’nu (EDR) hazırladı. Bu çalışmalar sonucunda belirlenen 9 maddelik eylem planı kamuoyuna duyuruldu.
Önce koruma kalkanına alındı
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, eylem planının uygulanmaya başladığını ve gölün ekolojik değerini ortaya koymak için çeşitli adımlar atıldığını belirtti. TVK Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü ve kıyı kesimini koruma altına alarak “Kesin Korunacak Hassas Alan”, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak ilan etti.
Özel araçlarla ve dalgıçlarla temizlik başladı
Göl yüzeyindeki alglerin ve göl kıyısındaki ölü sucul bitkilerin temizlenmesi için Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ) amfibi sulak alan rehabilitasyon aracı tasarladı. Bu araçlar ve özel ekipmanlı dalgıçlarla temizlik çalışmalarına başlandı. Ayrıca, gölü besleyen Çayköy Dere ağzında biriken rüsubat DSİ tarafından temizlendi.
Dip çamuru için bilimsel incelemeler sürüyor
TVK Genel Müdürlüğü, göl tabanında dip çamuru temizliği yapılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Akademisyenler, gölden alınan örnekleri analiz ederek dip çamurunun temizlenmesi için bilimsel veriler sağlayacak. Bu verilere göre dip çamuru temizliği başlatılacak.
İl Müdürü Çelen: Eğirdir’i gelecek nesillere aktaracağız
Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Eğirdir Gölü’nün bölge ve ülke için önemine vurgu yaparak, gölde yaşanan sorunların çözümü için başlatılan çalışmaların önemine dikkat çekti. Gölün ekosistemini koruyarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirtti. Bu çalışmalar sayesinde gölün su seviyesinin azalması, biyolojik kirlilik ve diğer sorunların ortadan kaldırılması amaçlanıyor.