Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’ın çalışması sayesinde Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı. Çalışmaları toplumsal kurumların bir ülkenin refahı üzerindeki etkilerini ele alıyor ve bu sayede ödüle layık görüldüler.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin Nobel komitesi yaptığı açıklamada, zayıf hukukun üstünlüğüne sahip toplumların ve sömürücü kurumların ülkenin büyümesine veya değişimine katkı sağlamadığını belirtti. Acemoğlu ve Johnson MIT’de, Robinson ise Chicago Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.
Ödül sahiplerine verilen 11 milyon İsveç kronu üç araştırmacı arasında paylaşılacak. Acemoğlu, Nobel ödülü alan üçüncü Türk isim olurken, diğerleri Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dır.
Çalışmaları refah farklarının kökenlerine odaklanan Acemoğlu, Johnson ve Robinson, ekonomik kurumların ülkeler arasındaki büyüme ve refah farklılıklarının temel nedeni olduğunu savunmaktadır. Ayrıca, gelecek 20 yıl içinde yapay zekâ, eşitsizlik, istihdam, iklim değişikliği, demokrasi krizi gibi altı akımın dünyada etkili olacağını öngörmektedirler.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Daron Acemoğlu’nu tebrik ederek kurumların refaha etkisi üzerine yaptığı çalışmaları takdir etti. Acemoğlu ise gençlere yapacakları seçimlerde heyecan duydukları alanlara yatırım yapmalarını, okumalarını ve geniş bir bilgi birikimine sahip olmalarını önermektedir.
Daron Acemoğlu’nun başarılı kariyeri ve Nobel Ekonomi Ödülü kazanması, gençlere ilham kaynağı olabilecek niteliktedir. Uzmanlık alanlarında derinleşmek ve tutkuyla çalışmak, gelecekte başarıya ulaşmalarını sağlayabilir.