Kira Ödemelerinde Yapılan Yenilikler
Kiralarda elden ödeme alınması durumunda kesilecek cezalarda alt limit 5 bin TL olarak belirlenirken, üst limit ise 20 milyon TL’ye çıkarıldı. Ancak bu ceza hem kiracıya hem de ev sahibine ayrı ayrı uygulanacak.
Banka transferlerinde ‘açıklama’ kısmının boş bırakılması veya ‘kira ödemesi’ yazılması istenmemektedir. Peki, bu durum cezai işleme tabi mi?
İnternet şubeleri üzerinden yapılan ödemeler, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılarak yapılan tahsilatlar tevsik edici belge olarak kabul edilecektir.
Elden kira ödemelerinde hem kiracıya hem de ev sahibine ceza kesilecektir. Cezanın tutarı en az 5 bin lira olacak ve üst sınırı ise 20 milyon lira olarak belirlendi.
Kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan kişilere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Örneğin, 20 bin TL tutarındaki kira bedeli elden ödendiğinde, bu durumda yüzde 10’u olan 2 bin TL ceza kesilecektir. Ancak ceza alt sınırı 5 bin TL olduğundan hem kiracıya hem de mal sahibine 5 bin TL ceza uygulanacaktır.
Kiracılar kira bedelini öderken ‘kira bedeli’ şeklinde açıklama yapmaktadır. Bu durumun tebliğde geçen bir karşılığı bulunmamaktadır. Ancak düzenli yapılan ödemeler, bu kapsamda değerlendirilir. Mal sahipleri, kiracılardan banka hesap bilgilerini isteyip ödemeleri banka yoluyla yapmalarını mutlaka talep etmelidir.
Kiracılar, ödemenin elden yapıldığını takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirirse, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.
Kira ödemelerinin belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu belgelendirme, banka, posta yolu, kredi kartı gibi ödeme kuruluşlarının belgeleri ile gerçekleştirilmelidir.
Bu düzenleme, kayıt dışılığın önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Kira beyanı vermeyen mal sahipleri daha yakından takip edilecektir.
Kira kontratlarının e-Devlet’e entegrasyonunun bu yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmaktadır. Bu sayede kira kontratlarının e-Devlet üzerinden daha hızlı bir şekilde entegrasyonu mümkün olabilecektir.