Fitch Ratings, 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti ve not görünümünü durağana çevirdi. Bu kararın arkasındaki etkenler arasında dış kırılganlıkların azalması ve finansman ihtiyacının düşmesi yer alıyor.
Yüksek enflasyonun hala Türkiye için başlıca zorluk olduğunu belirten Fitch yetkilisi Morales, ekonominin yavaşladığını ve Türkiye’nin para politikasında sıkı duruşunun devam etmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, ekonominin politika faizinde indirime gitme olasılığının olduğunu da belirtti.
Para politikasının kredibilitesinin yeniden inşası, dış finansman ihtiyacının azalması ve reformların uygulanması gibi faktörlerin kredi notunu olumlu yönde etkilediğini söyleyen Morales, düşük kamu borcu ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında rol oynadığını ifade etti.
Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç ise Türk bankalarının karlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri ve enflasyonist baskı nedeniyle zayıf olduğunu belirtti. Varlık kalitelerinde hafif bir zayıflama olsa da bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya devam ettiğini ve refinansman risklerinin azaldığını söyledi.
Kılınç, yatırımcı güveni ve yabancı para cinsinden mevduatların istikrarının bankacılık sektörü için önemli olduğunu vurguladı. Gelecek yıl için Türkiye ekonomisinin %3,5 büyümesi ve bir sonraki yıl için %2,8 büyüme öngörüldü.