Gümrük Kaçakçılığıyla Mücadelede Yerli Üretim Teknolojilere Ağırlık Verilecek
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, Türkiye’nin kayıt dışı ekonomiyle mücadelesinde gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önlemeye yönelik tedbirler alınacak. Ayrıca kaçakçılığa geçit verilmeyecek ve etkin bir mücadele stratejisi izlenecek.
Bu kapsamda gümrük sahalarında asayişin sağlanması ve her türlü suistimalin önlenmesi için denetimler artırılacak. Kaçakçılıkla mücadelede teknik sistemlerin yerli üretimine ağırlık verilerek Milli Tarama Sistemleri gibi yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek teknoloji sistemler entegre edilecek.
Dedektör köpek ve idarecilerinin sayısının artırılması, uluslararası eğitim standartlarına uygun olarak dünya standartlarında eğitim almaları için işbirliğinin sürdürülmesi ve yerli üretim teknolojilere odaklanılması hedefleniyor.
2025-2027 döneminde MİLTAR-III Projesi kapsamında yarı sabit, gezgin ve hayalet sistemlerin yanı sıra hibrit teknolojili tarama sistemlerinin üretimi, yapay zeka ve görüntü paylaşım ağı yazılımı ile dedektörlerin yerli olarak üretilmesi planlanıyor.
Gümrük sahalarında yapılacak denetimlerin artırılması için dedektör köpeklerin sayısının artırılması, uzmanlaşmış veri analiz ekip sayısının yükseltilmesi ve teknik sistem ve ekipman sayısının artırılması hedefleniyor.
2023’te 492 yıllık denetim gerçekleştirilirken, bu sayının 2024 sonunda 3 bin 700’e ulaşması ve 2025’te 3 bin 800 denetimin yapılması planlanıyor. Bu hedeflere ulaşmak için 6 milyar 407 milyon 209 bin 562 lira kaynak ayrıldı.