Hazine ve Maliye Bakanlığı, ödemelerle ilgili yeni bir adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre 7 bin TL ve üzeri tüm ödemelerin banka ve finansal kuruluşlar aracılığı ile yapılması zorunlu kılındı. Vergi mükellefi olmayanlar için de düzenleme geçerli, yani 7 bin TL ve üzeri kim ne ödeme yapacaksa artık banka aracılığı ile yapmak zorunda.
Ödeme yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Banka transferi yaparken açıklama kısmını doldurmak gerekiyor mu? Kurala uymayanlar için cezai işlem ne olacak?
DÜZENLEME İLE ASIL AMAÇLANAN NE?
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, düzenlemenin asıl amacını şu şekilde açıkladı: “Söz konusu düzenleme halihazırda ticari işlemler için uygulanıyor. Yani iki vergi mükellefi arasında bir alışveriş yapılıyorsa, söz konusu alışveriş bedeli banka veya finans kurumlarından tefrik edilmek zorunda. Ancak vatandaşa satılan mal veya hizmette vatandaş daha az para ödemek adına malı satan kişi tarafından yönlendirilerek maalesef fatura almadan söz konusu mal ve hizmeti alabiliyor. Bu düzenleme ile amaçlanan, eğer malı ve hizmeti alan nakden bunu öderse KDV dahil toplam tutar üzerinden yüzde 10’unu ödemek zorunda kalacak. Mal ve hizmeti satan da söz konusu cezayı ödeyecek. Düzenlemede amaçlanan husus faturasız mal satışını engellemek, devletin hazinesine girmesi gereken verginin tam ve doğru zamanda alınmasıdır.
PARA TRANSFERİNDE ‘AÇIKLAMA’ KISMI DOLDURULMALI MI?
Düzenlemede açıklama kısmı doldurulmasa dahi fatura bedeli yatırılırsa yeterli olur ancak açıklamaya ne alındığı yazılırsa tabi ki daha yerinde olacaktır.
KURALA UYMAYAN NE KADAR ÖDEYECEK?
Hem satıcı hem alıcı 7000 TL üzerindeki satış bedelini banka veya finans kurumları üzerinden yapmazsa eğer bu cezaya muhatap olacaktır. Söz konusu ceza 5000 TL’den az olmamak şartıyla toplam mal ve hizmet bedelinin %10’u şeklinde hem alıcıdan hem satıcıdan ayrı ayrı alınacak.
PİYASAYA OLUMLU YANSIR MI?
Yeni düzenlemenin piyasaya etkisi olumlu olacaktır. Her ne kadar faturasız mal satanlar olsa da bunların azınlıkta olduğunu düşünüyorum. Bu sayede haksız rekabet olmadan daha kaliteli, daha ucuz kim mal veya hizmet satıyorsa alıcı onu tercih edecektir.
‘CEZA İSTEMEYEN FATURA ALACAK’
Düzenleme kayıt dışılığı daha da artırmaz tam tersine kayıt dışılığı bitirecek bir formüldür, çünkü alıcı yüzde 10’luk cezaya muhatap olmamak adına satıcıdan mutlak suretle faturasını alacaktır. Ödemelerin bir kısmı elden bir kısım bankadan şeklinde veya başka yöntemlerle faturasız mal, hizmet almak veya vermek isteyenler cezayla muhatap olduklarında bu yaptırımla birlikte bir daha böyle bir yola tenezzül etmeyeceklerdir. Çünkü trafik cezalarında olduğu gibi cezaların caydırıcılığı çok önemli. Burada KDV dahil toplam tutarın %10’u şeklinde bir ceza ile karşı karşıya kalacak alıcı bunu üstlenmemek adına hiç böyle bir yola başvurmayacaktır.”