Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğlerle mükelleflerin mükelleflerin uyum maliyetleri ile bildirim yükümlülüklerini azaltan, bürokratik süreçleri ortadan kaldıran ve kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi destekleyen bir dizi uygulamaya ilişkin düzenleme yapıldı.
Ba-Bs Uygulaması Sonlandırıldı
2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından verilen ve 1,6 milyon mükellefin alım ve satımlarını bildirildiği Ba-Bs uygulamasına son verildi. Elektronik belge uygulamalarını kullanan mükellefler ile düzenlenen elektronik belgelerin sayısında meydana gelen artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesi bu formlara olan ihtiyacı azalttı. Bu durumu dikkate alan Bakanlık, aylık olarak verilen ve hem mükellefler hem de meslek mensupları açısından bir iş yükü meydana getiren söz konusu formların alınması uygulamasına son verdi.
Sıfır Araç Alanlar E-Tebligat’a Dahil Olacak
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) ilk kez 2016 yılında kullanıma sunulan elektronik tebligat uygulaması, tebligatları ücretsiz olarak elektronik ortamda yapılmasını sağlamaktadır. Bu uygulama sayesinde kamu milyarlarca liralık kağıt, toner ve posta masrafı gibi maliyetlerden tasarruf etmekte ve hukuki ihtilafların önüne geçmeyi hedeflemektedir. 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç alanların da elektronik tebligat uygulamasına dahil olması planlanmaktadır.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara İlişkin Süreçler Netleşti
Yayımlanan tebliğle, Gelir İdaresi Başkanlığına yapılacak bildirimlerin usulleri net olarak belirlendi. Ayrıca ödeme kaydedici cihaz muafiyetinden yararlanılabilmesi için taşınması gereken şartlar ve limitler güncellendi. Entegrasyon işleminden hem yazılım firmaları hem de cihaz üreticileri sorumlu oldu. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezaları uygulanacak.
Vergisel Yükümlülükler Elektronik Ortamda Yerine Getirilebiliyor
Dijital Vergi Dairesi ile vergisel yükümlülükler elektronik ortamda yerine getirilebilmektedir. Mükellefler, çalışanlarının yanı sıra mali müşavirleri de Dijital Vergi Dairesi’nde işlem yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilecekler. Bu sayede mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan işlemleri gerçekleştirebilecekler.
Bu düzenlemelerle vergi mükelleflerinin iş yükü azaltılarak, elektronik ortamda daha hızlı ve kolay bir şekilde vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeleri sağlanmış olacak.