Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pasifik Eurasia Demiryolu Tren İşletmeciliği İstanbul-Budapeşte İhracat Treni Uğurlama Töreni’ne Katıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarını serbestleştirme sürecinin zorlu aşamalardan geçtiğini belirterek, bu sürecin AK Parti Hükümetleri döneminde başladığını vurguladı. Serbestleşme çalışmalarının ilk adımı 1 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanan 6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun ile atıldı. Bu adımların sonucunda TCDD Taşımacılık A.Ş. kurularak demiryolu tren işletmeciliği faaliyetlerine başladı.
İhracat Treni Türkiye Parkurunda 278 Kilometre Yol Kat Edecek
Pasifik Eurasia Demiryolu Tren İşletmeciliği’nin İstanbul-Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek olan ihracat treni, Türkiye parkurunda 278 kilometre, Bulgaristan parkurunda 406 kilometre, Romanya parkurunda 634 kilometre ve Macaristan parkurunda 231 kilometre olmak üzere toplamda bin 549 kilometre yol kat edecek. Bu seyahati 4 günde tamamlayacak olan tren, aylık 60, yıllık 600 trenle 22 bin adet tıra eşdeğer 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı planlamaktadır.
Demiryollarını Devlet Politikası Olarak Ele Aldık
Bakan Uraloğlu, demiryolu sektörünün AK Parti hükümetleri öncesi yarım yüzyıl boyunca unutulduğunu belirtti. 2003 yılından bu yana demiryolu ağını genişleterek 13 bin 919 kilometreye ulaştıklarını söyleyen Uraloğlu, demiryollarını devlet politikası olarak ele alarak sektörde önemli gelişmeler kaydetmeye devam ettiklerini açıkladı.
Demiryolu Taşımacılığında Yeni Bir Çağ
Uraloğlu, Asya ile Avrupa arasında en kısa, en güvenli ve en ekonomik demiryolu koridoru olan İpek Demiryolu projesine verdikleri önemi vurguladı. Tarihi İpek Yolu’nda artık konteynerlerin taşındığını belirten Uraloğlu, demiryollarının Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü ve ticaretin gelişmesine katkı sağladığını ifade etti.
Türkiye’nin Demiryolu Ağı Genişliyor
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ağını 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, demiryolu yük taşımacılığı payını arttırarak sektörde daha etkin bir rol oynamayı planladıklarını söyledi.
Özel Sektörün Demiryolu Taşımacılığındaki Rolü
Özel sektör şirketlerinin demiryolu tren işletmecesi olarak faaliyet göstermeye başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bakan Uraloğlu, sektörün büyümesinde özel şirketlerin de sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Pasifik Eurasia’nın İstanbul-Budapeşte seferinin sektör için önemli bir adım olduğunu belirterek, daha fazla işbirliği ve gelişim için umutlu olduklarını ifade etti.