Burcu K., 5 yıldır satış yöneticisi olarak çalıştığı kurumsal firmada performans düşüklüğü gerekçesiyle tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı. Ancak Ankara 6’ncı İş Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda hakim işe iade kararı verdi. Mahkeme, işe iade kararı süresinde uygulanmaması halinde işverenin Burcu K.’ye 8 aylık brüt ücreti ile yıllık izin ücreti, kıdem ve ihbar tazminatlarının tamamı olan 450 bin TL ödemesine hükmetti.
Avukat Senem Yılmazel, işverenin performans düşüklüğü sebebiyle işçiyi işten çıkarırken objektif kriterler belirlemesi ve bu kriterleri işçiye tebliğ etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca işçiye eğitimler verilmesi ve fesihin son çare olması gerektiğini belirtti. Yılmazel, iş hukukunda işçinin lehine yorumun öncelikli olduğunu ve işverenin önce işçinin verimini artırma yollarını düşünmesi gerektiğini ifade etti.
İşe iade davalarında süre ve usullere uyulması gerektiğini belirten Yılmazel, fesih tarihinden en geç 1 ay içinde dava açılması gerektiğini ve ara buluculuk sürecinin zorunlu olduğunu söyledi. Davayı kazandıktan sonra ise belirlenen sürelere uygun ihtar çekilmesi gerektiğini ve işverenin işe iade alıp almamasına göre tazminat ödemelerinin belirleneceğini aktardı.
Bu kararın ardından Burcu K., işe geri dönüş yapacak ve işveren tarafından belirlenen tazminatları alacak. İşverenin performans değerlendirme sistemi oluşturarak objektif kriterler belirlemesi ve çalışanlarına eğitim imkanı sunması önemli bir husus olarak vurgulandı.