Bursa’nın Kestel ilçesindeki Aksu Mahallesi’nde faaliyet gösteren kadınlar, 15 yıl önce dernek kurarak kahvaltı evi açmışlar. Aynı zamanda yöresel ürünler üretmeye başlayan kadınlar, Kestel Belediyesi liderliğindeki “2021 Yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında BEBKA’dan destek alarak üretimlerini geliştirmişler.
Dernek, aldıkları 2 milyon 300 bin liralık destekle yaklaşık 3 milyon 100 bin liralık yatırım yaparak meyve suyu makinesi, dolum ve etiketleme makinesi, soğutma tankı gibi ekipmanlar edinmişler. Kadınlar, yöreye özgü 7 çeşit meyveden yaptıkları içeceğe patent almışlar ve ürettikleri ürünleri internet siteleri, sosyal medya ve işlettikleri kahvaltı evinden satışa sunmuşlar.
Aksu Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Gülşah Aktaşçay, aldıkları destekle üretimlerini arttırdıklarını ve yıllık talebe göre meyve suyu, salça, reçel ve tarhana ürettiklerini belirtmiş. Mahallenin zengin coğrafyasından faydalandıklarını ve çevre köylerden de destek aldıklarını dile getirmiş.
BEBKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanvekili Erhan Öztürk, projenin toplam bütçesinin 3 milyon 100 bin lira olduğunu ve kadınlara makineler, ekipmanlar ve eğitim desteği verdiklerini ifade etmiş. Öztürk, projenin kırsaldaki ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmeyi ve yerel tarımsal ürünlerin artmasını hedeflediğini belirtmiş.
Kestel Belediyesi Meclis Üyesi Kevser Öztürk ise bölgede tarihi köylerde meyveciliğin ön planda olduğunu ve kadınlar adına önemli projeler desteklediklerini söylemiş. Aksu’da reçel ve meyve suyu üretimi yapan kadınların faaliyetlerini takdir etmiş ve e-ticaret, sosyal medya eğitimleri gibi konularda destek verdiklerini belirtmiş.