Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi tarafından hazırlanan Afet Teknolojileri Raporu’nun lansmanına katıldı. Yılmaz, afet yönetiminde kullanılacak teknolojilere değinirken, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin doğal afetlere maruz kalan bir coğrafyada bulunduğunu belirten Yılmaz, ülkemizin bu afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Afet yönetiminde teknolojinin önemine değinen Yılmaz, kamunun büyük veri yönetişim yapısını yeniden organize ettiklerini ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve Kamu Veri Alanı projesi gibi önemli adımlar attıklarını belirtti. Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin afet yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’nin afet senaryolarında kullanıldığını ve afetlere hızlı ve koordineli müdahale imkanı sağladığını dile getirdi.
Yılmaz, AFAD’ın kullanmış olduğu teknolojiler hakkında da bilgi vererek, Deprem Ön Hasar Tahmin ve Kayıp Sistemi, Deprem Parametre ve Analiz Sistemi gibi yerli ve milli yazılımlarla deprem izleme ve değerlendirme süreçlerinin geliştirildiğini açıkladı. Ayrıca, insansız hava araçları, Haber Alma ve Yayma Sistemi gibi teknolojilerin afet yönetiminde kritik rol oynadığını belirtti.
İletişim ve koordinasyonun afet anlarında kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için yapılan çalışmalardan da bahseden Yılmaz, Kesintisiz Güvenli Haberleşme Sistemi’nin devreye alındığını ve Türksat uydularının iletişim altyapısını güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, afetlere dayanıklı şehirler oluşturmak için akıllı yeni nesil altyapıların kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Yılmaz, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi tarafından hazırlanan Afet Teknolojileri Raporu’nun önemine değinerek, raporda yer alan önerilerin afet yönetiminde etkili olabileceğini belirtti. Kamu ve özel sektör işbirliğinin afet yönetiminde önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, özel sektörün afet süreçlerinde fayda sağlayacak teknolojilere yatırım yapmaya davet etti.