Son dönemde kredi kartı harcamalarındaki düşüşe ilişkin detayları incelediğimizde, ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin etkisini görebiliyoruz. Kredi kartı faiz oranlarının yükseltilmesi ve nakit çekim taksitlerinin sınırlandırılması gibi adımlar, kartlı harcamalardaki yavaşlamayı hızlandırmış gibi görünüyor.
Kartlı harcamalar, Merkez Bankası tarafından yayımlanan Banka ve Kredi Kartı Sektörel Harcama İstatistikleri’ne göre son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle hizmet sektörü, elektronik eşyalar, kırtasiye ürünleri, internet harcamaları ve mobilya sektöründe belirgin bir düşüş gözlemleniyor.
Önümüzdeki aylarda, özellikle kasım ve aralık aylarında kartlı harcamalardaki düşüşün devam edeceği öngörülüyor. Bu dönemde ekonomik aktivitenin azalması ve harcamaların yavaşlaması bekleniyor.
7000 TL üzeri ödemelerin artık banka üzerinden yapılacak olması, kartlı harcamaları artırabilir ancak kredi kartı limitlerinin dolması durumunda nakit ödeme tercih edilebilir. Bu nedenle yeni düzenlemenin harcamalarda önemli bir artışa yol açması beklenmiyor.
Kredi kartlarına gelebilecek yeni düzenlemeler arasında taksit sınırlaması ve limit düzenlemesi olabilir. Şirketlerin yüksek kredi kartı limitleri ile alım-satım yapması da göz önünde bulundurularak, limit çalışmalarının önemli hale gelebileceği belirtiliyor.
Kredi kartı faizlerinin daha fazla artması beklenmiyor. Politika faizindeki sabitlik ve Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için diğer politika araçlarını kullanacağı düşünüldüğünde, kredi kartı faizlerinde büyük bir artış beklenmiyor. Bu doğrultuda, kredi kartı harcamalarında düşüşün devam etmesi ve ekonomi politikalarının harcamaları etkilemeye devam etmesi öngörülüyor.