Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 kira zammının kaldırılmasının ardından fiyatlarda yaşanan değişimi geçtiğimiz gün canlı yayında açıkladı. Bakan Şimşek, hizmet enflasyonunun dünya genelinde atalet içerdiğini belirterek, birçok faktörün bu duruma etki ettiğini ifade etti. Kiralarda zamanında uygulanan yüzde 25’lik üst limitin kaldırılmasının ardından, yenilenen bütün kira sözleşmelerinin son yıllardaki enflasyon farkını yansıtmaya çalıştığının altını çizdi.
Eski ve yeni kiralar arasındaki farkın ne kadar olduğu, piyasadaki yeni kiralık dairelerde fiyat artışlarının yenilenen kiralara göre daha sınırlı kalıp kalmadığı, İstanbul, Ankara ve İzmir’de fiyatların ne kadar arttığı gibi konular Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından açıklandı.
Özelmacıklı, son 1 yılda kira fiyatlarının satılık daire fiyatlarına göre yaklaşık 2 kat seviyelerinde arttığını belirtti. Krediye erişimde yaşanan sorunlar ve mal sahiplerinin kira sınırlamasının kalkmasının ardından dairelerini kiraya verme isteklerinin artması gibi faktörlerin bu artışlarda etkili olduğunu söyledi.
Kiralık daire talebinin arttığını vurgulayan Özelmacıklı, yapılan araştırmalarda kiracıların yüzde 80’inin bütçelerine uygun ev bulamayacağını düşündüğünü belirtti. Yenilenen kira sözleşmelerinde enflasyonun üstüne artışlar yapıldığını ifade eden Özelmacıklı, bu durumun piyasa gerçekleri ile örtüştüğünü ekledi.
Türkiye genelinde kiralık konut metrekare fiyatının 185 TL seviyelerinde olduğunu belirten Özelmacıklı, son 1 yılda kiralık konut ilanlarında yüzde 47’lik bir artış yaşandığını ifade etti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise yıllık kira artış oranlarının sırasıyla yüzde 46, yüzde 56 ve yüzde 65 seviyelerinde olduğunu açıkladı.
Yüzde 25 sınırının kaldırılmasının kira fiyatlarını hızlı yükseltmediğini belirten Özelmacıklı, mevsimsel etkiler nedeniyle kiralamada durağan bir döneme geçildiğini ve yeni kiralanacak konutlarda kira artışlarının daha sınırlı kaldığını ifade etti.
Kiracıların ev bulamayacağı endişesine dikkat çeken Özelmacıklı, yapılan araştırmaların yüzde 35 oranında kiracının enflasyonun üzerinde bir kira sözleşmesini kabul ettiğini gösterdiğini belirtti. Üst sınır TÜFE’nin 12 aylık ortalaması olduğunu vurgulayan Özelmacıklı, kiracı lehine yazılmış her şeyin hukuken öncelikli olduğunu ve mal sahibinin bu bedelin üzerinde artış talep edemeyeceğini söyledi.
Sonuç olarak, Türkiye genelinde kira fiyatlarında yaşanan artışlar, kira sözleşmelerinin yenilenmesiyle enflasyonun üzerinde gerçekleşti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ise kira fiyatları daha yüksek seviyelerde seyretmekte. Bu durum, kiracılar ve mal sahipleri arasında müzakerelerin devam etmesine neden olmakta.