KOBİ ve Girişimcilere Yönelik Destekler Devam Edecek
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, KOBİ ve girişimcilere destek sağlayıcı politikaların gelecek yıl da devam edeceği belirtiliyor. Bu kapsamda, KOBİ ve girişimcilerin finansmana erişim imkanlarının artırılması, kurumsal gelişimlerinin desteklenmesi ve verimliliklerinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca, ihracat, yenilikçilik ve rekabetçilik düzeylerinin yükseltilerek büyümeye ve istihdama katkı sağlamaları amaçlanıyor.
Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Destekler
KOBİ’lere yönelik beşeri sermayenin güçlendirilmesi için teknoloji alanında uzman kişilere ve yenilikçi iş modellerine sahip girişimcilere özel vize uygulaması yapılacak. Teknoloji geliştirme bölgeleri ve kuluçka merkezlerinin desteklenmesiyle AR-GE, tasarım ve yenilik kapasitelerinin güçlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca, KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla alternatif ve yenilikçi finansman yöntemlerinin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Finansmana Erişim ve Kredi Garanti Fonu
KOBİ’lerin krediye erişiminde teminat sorununun çözümüne yönelik Kredi Garanti Fonu ile çalışmalar yapılacak. Teknoloji İnovasyon Fonu aracılığıyla teknoloji odaklı girişimlerin finansmana erişimine destek sağlanacak.
İhracat ve Hedefler
KOBİ’lerin ihracatının gelecek yıl 100 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Yüksek teknoloji payının artırılması hedeflenirken, Turcorn olarak adlandırılan firmaların sayısının artması ve yıllık girişim yatırım büyüklüğünün 1,5 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.
Hızla Büyüyen KOBİ Sayısının Artırılması
Ücretli çalışan sayısı 10’un üzerinde olan ve yıllık yüzde 10’dan fazla büyüyen KOBİ’lerin sayısının artırılması hedefleniyor. Bu sayede ciroya göre hızla büyüyen KOBİ sayısının 50 bine yükseltilmesi planlanıyor.