Kombi Bakımı ve Tasarruf Yolları
Soğuk hava etkisini göstermeden önce kombi bakımı önem kazanıyor. Hem enerji tasarrufu yapmak, hem de kış aylarında daha iyi ısınma imkânı için tüketicinin yapabileceği ve yetkili servisin yapabileceği yıllık rutin bakımlar var. Bu sayede kullanımda yüzde 10 ila 15 arasında tasarrufun mümkün olduğu ifade ediliyor. Kombi bakımında dikkat edilmesi gerekenler ve evde yapılabilecek bakım adımlarını ele aldık.
Yetkili Servis Seçimi ve Bakım Maliyeti
Bakım yaptıracak tüketicilerin, yetkisiz yetkili servisler nedeniyle hem bilinçsiz bir bakım hizmeti alıyor, hem de dolandırılabiliyor. Yetkili servis ve firma seçimi konusunda dikkatli olunması gerektiği belirtilirken, bakım maliyetinin işin kapsamına göre 3 bin liraya kadar çıkabildiği bilgisi verildi.
Evde Yapılabilecek Bakım Adımları
Evde kombi bakımı için şu adımları uygulayabilirsiniz:
– Kombiyi çalıştırmadan önce ya da kapatıp, soğumasını bekleyin.
– Dış yüzeyi ve dış parçaların temizliğini yapın.
– Hava filtresi, kalorifer filtresinin gözle görülür kirliliği varsa temizleyin.
– Yakıt hattını kontrol edin; bir sorun varsa profesyonel yardım gerekir.
– Blorür temizliği mutlaka yapılmalı, yanma işlemiyle kir ve toz birikir.
– Kombinin altında bulunan kondensat haznesi, yanma sonucunda oluşan suyu toplar. Düzenli aralıklarla boşaltın.
– Kombinin eşanjör temizliği ısı transferini maksimum seviyede sağlar.
– Su basıncının kontrolü sık sık takip edilmeli, kombi verimli çalışması için radyatörlerin havası alınmalı.
Enerji Verimliliği ve Tasarruf Planı
Türkiye’de enerji verimliliği için yapılan çalışmalar kapsamında, 2024-2030 yılları arasında enerji verimliliğine 20 milyar dolar yatırım yapılarak 46 milyar dolar’lık tasarruf edilmesi ve karbon salımlarının 100 milyon ton azaltılması hedefleniyor. Türkiye’nin enerji faturasını yüzde 15 düşürebilecek ısı yalıtımı önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Şikayet İletimi ve Yetkili Servis Bilgileri
Tüketiciler, yetkili servis bilgilerine www.servis.gov.tr adresinden erişebileceği Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) üzerinden ulaşabilirler. Ayrıca, mağduriyet yaşayan tüketicilerin şikayetlerini ‘Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ve Ticaret Bakanlığı web sayfası üzerinden Ticaret Bakanlığı’na iletebilecekleri belirtildi. Sahte yetkili servislere karşı denetimler sürdürülerek gerekli idari yaptırımların uygulanacağı vurgulandı.