2024’ün ilk 6 ayında bireysel kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe girenlerin sayısı 1 milyon 213 bini aştı. Bu durum, yılın ilk 6 ayında, 2023’ün aynı dönemine göre borçlarını ödeyemeyip yasal takibe girenlerin sayısında yüzde 39’luk bir artış olduğunu gösteriyor.
Kredi kartı ve kredilerle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı ve borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya varan yapılandırma imkanı getirildi. Ancak bu yapılandırma vatandaşların birikmiş borç sorununu tamamen çözebilecek mi, henüz belirsiz.
Tüketici, konut ve taşıt kredi faizlerinde bir miktar düşüş yaşandığı gözleniyor. Faizlerin daha da düşeceği öngörüldüğünden, kredi ile konut veya araç alımı yapmak isteyen vatandaşların bir süre beklemesi tavsiye ediliyor.
Kredi kartı limitleri son dönemde zorlanıyor ve enflasyonist bir ortam söz konusu. Faiz oranları yüksek olduğundan vatandaşların borçlarını artırarak ödemekte zorlandığı belirtiliyor.
Faizlerin düşmesiyle birlikte kişilerin kredi kartı borçlarını kapatmak için ihtiyaç kredisi çekmeye yönelebileceği düşünülüyor. Devletin yurt dışı seyahatlerde taksit sınırlaması gibi önlemler alması da bu yönde bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerini ödeyemeyen bireysel banka müşterileri için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Bu düzenleme borçlu vatandaşlar için önemli bir fırsat olabilir.
Enflasyonun yüzde 49’lara gerilemesi ve Merkez Bankası politika faizinin yüzde 50 seviyelerinde olması, bankaların faiz oranlarını düşürmeye başlamasına neden olabilir.
Yüksek faiz oranlarıyla ev veya araç almak mantıklı görülmüyor. Faizlerin düşmesi bekleniyor, bu nedenle acil bir durum söz konusu değilse kredi çekmek ve borçlanmak için bir süre beklemek daha mantıklı olabilir. Özellikle ev alımı gibi büyük miktarda borçlanmaların ertelenmesi tavsiye ediliyor.