Bankaların kredi kartları üzerinden nakit ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) kullanmaya başladılar. Normal şartlarda, tüketiciler kredi kartı limitlerinin yüzde 25’ine kadar nakit çekebiliyorlar. Ancak taksitli avansta maksimum vade 3 ay olarak belirlenmiş durumda.
KMH hesaplarının kullanımı giderek artıyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 29.5 milyon banka müşterisinin KMH hesabı bulunuyor. 2024 Temmuz ayında KMH hesaplarından çekilen para bir önceki yıla göre yüzde 142 artarak 315 milyar TL’ye ulaştı.
KMH hesapları için uygulanan faiz oranı, kredi kartı nakit avans çekimi faizi ile neredeyse aynı seviyede. Bu nedenle KMH hesapları da faizli bir şekilde vatandaşın ödemesi gereken bir meblağ olarak karşımıza çıkıyor. KMH, aslında kişinin maaşına göre belirlenen bir tutarı ifade ediyor.
KMH hesapları aylık veya günlük dönemler itibarıyla değerlendirilebiliyor ve çekildiği gün itibarıyla faiz işlemeye başlıyor. Eksi bakiyeye düşüldüğünde faiz işletilmeye başlanıyor. Bu nedenle vatandaşların KMH hesaplarını kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor.
Kredi kartı borcu veya otomatik fatura talimatı durumunda, ödeme yapılamadığı takdirde KMH hesaba geçilebiliyor. Bu durumu fark etmek bazen zaman alabiliyor. Taksit ve fatura günlerinde eksi hesaba geçip geçilmediğine dikkat etmek önemli.
Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi faizini ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağladı. Bu düzenleme, vatandaşların daha kolay bir şekilde paraya ulaşmalarını ve borçlarını yapılandırmalarını amaçlıyor. Bu sayede vatandaşlar biraz daha rahat nefes alabilecekler.