Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni Vergi Düzenlemeleri ve Uygulamaları
– Mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aşağı olamayacak.
– Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2025 yılı ve sonrasında elde ettikleri kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerin ise özel hesap dönemi ve sonrasında elde ettikleri kazançlarına asgari kurumlar vergisi uygulanacak.
– Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak, mevcut yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak.
– Bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakıldı, iştirak kazançları, emisyon primi, teknokent kazançları, serbest bölge kazanç istisnaları ve AR-GE, tasarım indirimleri kapsam dışında olacak.
Özel Vergi Oranları ve Uygulamaları
– Yap-işlet-devret modeli ile elde edilen kazançlara yüzde 30 kurumlar vergisi uygulanacak.
– Türkiye’nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak, reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumlarında yüzde 30, ihracat yapan firmalarda yüzde 20, halka açık şirketlerde yüzde 23, imalatçılarda yüzde 24 olacak.
– Yatırım fon ve ortaklıklarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulacak, diğer gelirleri asgari vergiye tabi olmayacak.
Diğer Vergi Düzenlemeleri ve Uygulamaları
– Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar, sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak.
– Düzenlemeyle kurumların, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ve yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası kaldırıldı.
– Yurt dışına verilen bazı hizmetlere yüzde 80 kazanç indirimi sağlandı.
– Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi kurumlar vergisinden muaf oldu.
Yatırım Teşvikleri ve Vergi Kolaylıkları
– Yatırım teşvik belgesi bazında yapılan yatırım harcamasına yatırıma katkı oranının uygulanmasıyla belirlenen tutarın yüzde 10’luk kısmı, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç olmak üzere diğer vergi borçlarından terkin edilerek kullanılabilecek.
Bu düzenlemeler ve uygulamalar, vergi sistemine getirilen yenilikleri ve değişiklikleri içermektedir. Bu kapsamda, mükelleflerin vergi ödemeleri ve uygulamaları, belirli şartlar ve oranlar çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerle vergi adaleti ve gelir dağılımı hedeflenmekte ve vergi sisteminin daha etkin ve verimli çalışması sağlanmaktadır.