Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326) hakkında bilgiler
Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326), Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, hizmet erbabına bazı koşulları yerine getirmesi kaydıyla ücret istisnası sağlanacağı belirtilmektedir.
Hizmet erbabına, belirli bir süre işverene bağlı çalışılması, belirlenen performans ve benzeri kriterlerin sağlanması kaydıyla, işverenin veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satın alma hakkı verilebileceği ifade edilmektedir. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre, teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değerinin, hizmet erbabının o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna tutulacağı belirtilmektedir.
Hizmet erbabına verilen hisse senetlerinin daha uzun süre elde kalmasının teşviki amacıyla, bu hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre farklı oranlarda uygulanacağı vurgulanmaktadır.
İstisnadan yararlanabilmek için, çalışanlarına pay senedi veren şirketin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre “teknogirişim şirketi” niteliğini haiz olması gerektiği belirtilmektedir. Pay senetleri verilerek sağlanan menfaatin istisnaya konu edilecek kısmının, hizmet erbabının o yıldaki brüt ücret tutarını aşamayacağı ifade edilmektedir. Ayrıca, pay senetlerinin belirli bir süre elde tutulması gerektiği ve elde tutulma süresine göre istisna uygulanacağı belirtilmektedir.
Tebliğde ayrıca, ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi oluşturulduğu belirtilmektedir. Bu kapsamda yapılan yoklamalarla tespit edilen günlük hasılat tutarlarına göre yıllık hasılat tutarlarının belirleneceği ifade edilmektedir.
Yoklama yapılacak mükelleflerin, risk analizleriyle belirleneceği ve günlük hasılat tutarlarının tespitinden hareketle yıllık hasılat tutarlarının belirlenmesinde gerçek duruma yakın sonuçların elde edilebilmesi için çeşitli kriterlerin göz önünde bulundurulacağı vurgulanmaktadır.
Restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonu işletenler, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında hekimlik faaliyetinde bulunanlar, kuaförler, turizm amaçlı su sporları faaliyeti gerçekleştirenler, plaj işletmecileri, diş hekimleri, motorlu kara taşıtlarının periyodik bakımını yapanlar gibi çeşitli hizmetlerle iştigal eden mükelleflere yönelik hasılat tespitlerinin nasıl yapılacağına ilişkin örneklere de tebliğde yer verildiği belirtilmektedir.