Ankara Kızılcahamam, 2019 yılında sıfır atık uygulaması için pilot ilçe seçildi. İlçe genelinde geri kazanılabilir atıklar için toplama sistemi oluşturuldu ve atık getirme merkezi kuruldu. Vatandaşlar atıklarını Sıfır Atık Bahçesi, Sıfır Atık Otobüsü ve depozito iade noktalarına bırakabiliyor. Her hanenin bir Sıfır Atık Toplama Kartı bulunuyor ve toplanan atığın kilosuna göre vatandaşların kartlarına puan yükleniyor. Bu puanlar ilçedeki marketlerde kullanılabiliyor.
İlçeye kurulan Sıfır Atık Bahçesi 5 bölümden oluşuyor. Atıkların depolandığı ‘atık bölmesi’nin yanı sıra geri dönüşüm malzemeleri ile öğrencilerin tasarım ürünler yaptığı ‘geri dönüşüm atölyesi’, çocukların vakit geçirebileceği ‘Sıfır Atık Oyun Alanı’, takas sistemiyle kitap ve oyuncak satışlarının gerçekleştiği ‘ambalajsız atık dükkanı’ ve ‘Sıfır Atık Kafeteryası’ bulunmaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından Kızılcahamam’dan görüntüler paylaşarak pilot ilçe sayısının 7 bölgeye yayılacağını belirtti. Sıfır Atık Uygulamaları Daire Başkanı Okan Bahrioğlu ise pilot ilçe sayısının arttırılarak, Sıfır Atık farkındalığının ve bilincinin tüm vatandaşlara yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Projeye yoğun ilgi gösteren vatandaşlar atıklarını makinelere atarak sıfır atık bilinciyle hareket ederken aynı zamanda bütçelerine de katkı sağlamış oluyorlar. Mahalle sakinleri, atıklarını çöpe değil mavi konteynerlere atmaya alıştıklarını ve çevreyi temiz tutmanın yanı sıra atıklarını dönüştürdüklerini belirtiyorlar.
Sıfır Atık bilinciyle hareket eden vatandaşlar, puanlarını mahalle ihtiyaçları için kullanarak hem çevreye hem de kendi bütçelerine katkı sağlıyorlar. Sıfır Atık uygulamalarıyla evlerindeki poşetleri ayırarak normal atık ve sıfır atık poşetlerine ayrıştıran vatandaşlar, bu sayede çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyorlar.
Sıfır Atık uygulamalarıyla oluşan bilinç ve farkındalık, mahalle sakinlerinin çevre temizliğine ve atık yönetimine daha duyarlı olmalarını sağlıyor. Bu uygulamalar sayesinde atıkların geri dönüştürülmesi ve tekrar kullanılması sağlanarak, çevre kirliliği önlenmeye çalışılıyor.