Melek Yatırım Sistemi Türkiye’de Nasıl İşliyor?
Türkiye’de melek yatırım sistemi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Haziran 2012’de yürürlüğe girdi. Bu sistem, bireysel katılım sermayesi sağlayarak girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılmasını düzenliyor. Uygulama, Şubat 2013’te yürürlüğe giren yönetmelikle faaliyete geçti ve Haziran 2013’te ilk yatırım gerçekleştirildi.
Melek Yatırımcı Lisansları ve Yatırımlar
Şu ana kadar iptal edilenler hariç 1098 melek yatırımcı lisansı düzenlendi. Bunlardan 603’ü hala aktif durumda. 2023’te 158 lisans, 2024’ün ilk 9 ayında ise 74 lisans verildi. Başvuruların yüzde 67,94’ü yüksek gelir veya servet sahibi iken yüzde 32,06’sı tecrübeli kişilerden geldi.
Yatırım yapılan işletmelerin yüzde 47’si 5’ten az ortaklı. Melek yatırımcılar, başlangıç veya büyüme aşamasındaki işletmelere sermaye aktarırken en çok bilgisayar programlama ve danışmanlık ile bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri sektörlerine yatırım yapıyor.
Akredite Ağlar ve Yatırım Başvuruları
Bireysel katılım yatırımcıları, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden lisans ve yatırım başvurusunda bulunabiliyor. Ağların da akredite edilebilmesi için belirlenen taahhütleri yerine getirmesi gerekiyor. Şu anda aktif 18 akredite ağ bulunuyor ve bunlar farklı illerde faaliyet gösteriyor.
Melek yatırım sistemi Türkiye’de girişimcilere destek olurken yatırımcılara da fırsat sunuyor. Bu sistem sayesinde girişimciler sermaye bulurken yatırımcılar da potansiyel başarılı projelere yatırım yapma imkanı buluyor.