Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Prim Borcu Olan Şirketleri Açıklayacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Maliye Bakanlığı’nın paylaşımlarına benzer şekilde, prim borcu en yüksek olan şirketlerin isimlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. Bu şirketler arasında prim borcu 500 milyon liraya, hatta 1 milyar liraya ulaşanların olduğunu belirten Bakan Işıkhan, bu adımın tahsilatı artıracağını öngördü.
Kayıt Dışılığın Önlenmesi ve Asgari Ücret Belirleme
Bakan Işıkhan, kayıt dışılığın vatandaşların sosyal güvenlik haklarını zedelerken, SGK’nın da prim kayıplarına neden olduğunu vurguladı. Bu sorunu çözmek için yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Işıkhan, 2002’de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52 seviyelerindeyken, bugün bu oranın yüzde 24.2’ye düştüğünü söyledi. Kayıt dışılığın önlenmesinde ceza yerine rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını belirten Işıkhan, dijital teknoloji ve yapay zekayı kayıt dışı çalışanların tespitinde kullandıklarını ifade etti.
Bakan Işıkhan, vatandaşlardan kayıt dışılıkla mücadele noktasında tespit ettikleri durumları bildirmelerini istediğini belirterek, denetimlerin sene sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Belediyelere Haciz ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu
Prim borcu olan belediyelerden son birkaç haftada 7.9 milyar lira nakit ödeme aldıklarını belirten Işıkhan, belediyelerden toplam prim borcunun faizle 140 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Büyükşehir belediyelerinden İzmir, Ankara ve İstanbul’un milyarlarca liralık borçlarını yapılandırdığını söyleyen Bakan Işıkhan, prim borcu olan belediyelerden alacaklarını tahsil etmek için harekete geçeceklerini ifade etti.
2025 yılı asgari ücretini belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanacağını belirten Işıkhan, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılacağı komisyonun enflasyon, ekonomik büyüme ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak asgari ücreti belirleyeceğini söyledi.
Esnek Çalışma ve Emeklilikle İlgili Çalışmalar
Esnek ve uzaktan çalışma modelleri konusundaki çalışmalara değinen Işıkhan, SGK’nın teknolojik altyapısını saat başı çalışma sistemine uygun hale getirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 2025 yılında kısmi çalışma, part-time çalışma ve platform çalışmalarını çalışma hayatına entegre edeceklerini ifade eden Işıkhan, çalışanların sosyal güvencelerini korumanın önemli olduğunu vurguladı.
Emeklilikle ilgili herhangi bir çalışma olmadığını belirten Bakan Işıkhan, emekli olacakların maaşlarındaki farklara ilişkin tartışmaların enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde gündeme geldiğini ifade etti.