Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye ekonomisi hakkındaki değerlendirmesini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notu “B+”dan “BB-“ye yükseltildi ve kredi notu görünümü “durağan” olarak belirlendi. Ülkenin kısa vadeli kredi notu ise “B” olarak teyit edildi.
Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunun lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin tasarruf açığının daraldığı ve cari açığın GSYH’ya oranında düşüş yaşandığı belirtildi.
S&P’nin açıklamasında, Türkiye’nin enflasyonu düşürme, ücret beklentilerini yönetme ve ekonomiyi yeniden dengeleme planlarına dair gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde görünümün “durağan” olduğu ifade edildi. Enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve yerel sermaye piyasalarına olan güvenin yeniden tesis edilmesi halinde notun yükseltilebileceği belirtildi.
Ülkenin 2028’e kadar planlı seçim olmaması nedeniyle, mali ve gelir politikası sıkılaştırması ile talebi ve enflasyonu baskılamak için alan olabileceği ifade edildi. Özel tüketimin yavaşlamasının ekonomiyi soğutmada rol oynayacağı ve reel GSYH büyüme oranının 2025’te %2,3 olacağı öngörüldü.
Son olarak, S&P mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu. Bu değerlendirme, Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.