BRICS Zirvesi’nde Genişleme ve Yeni Üye Ülkeler Gündemde
Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da 22 –24 Ekim arası gerçekleştirilecek BRICS Zirvesi, birliğin genişlemesi konusunu ele alacak. Türkiye ve Azerbaycan’ın üyelik başvurularının da değerlendirilmesi beklenen zirve, uluslararası siyasette önemli gelişmelere yol açabilir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Rusya’nın davetlisi olarak Kazan’daki toplantıya katılacak.
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin baş harflerinden oluşan bir birlik. 2010 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla genişleyen birlik, 2023’te İran, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Etiyopya’nın da üye olmasıyla 10 ülkeden oluşacak.
BRICS ülkeleri toplam yüzölçümü itibarıyla 45 milyon metrekareye ve nüfusu itibarıyla 3.4 milyar kişiye ulaşmış durumda. Bu birlik, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını ve GSYİH’nin yüzde 25’ini temsil ediyor. IMF verilerine göre, Çin ekonomik büyüklük açısından birliğin lideri konumunda.
BRICS, uluslararası ticarette dolar ve euro hakimiyetini azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla, yeni bir rezerv para birimi oluşturmayı düşünen birlik, gelişmekte olan ülkelere daha fazla temsil ve söz hakkı vermeyi amaçlıyor.
BRICS Zirvesi’nde yeni bir uluslararası ödeme sistemi konusu ele alınacak. Rusya Maliye Bakanı, BRICS ülkelerinin Bretton Woods sistemine alternatif oluşturma konusunda adımlar atabileceğini söyledi. Ayrıca, ticarette dolar bağımlılığını azaltmayı hedefleyen BRICS Bridge projesi gündeme gelecek.
Zirvede 32 ülkenin temsil edilmesi beklenirken, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların yetkilileri de katılım gösterecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da BRICS Zirvesi’ne katılması, Türkiye’nin Doğu ve Batı arasında denge arayışını yansıtıyor.