Türkiye Yüksek Teknoloji Teşvik Programı ile Küresel Yatırımların Merkezi Olmaya Hazırlanıyor
Türkiye, yeni ve yenilikçi teknoloji alanlarında küresel yatırımların merkezi olmayı hedefliyor. HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı kapsamında Türkiye’nin, özellikle enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi ve rüzgar türbinleri alanlarında üretim merkezi haline getirilmesi planlanıyor.
Program sayesinde 2030 yılına kadar 20 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımı Türkiye’ye çekilerek yüksek teknoloji alanları desteklenecek. Ayrıca, dünyanın en büyük 1000 şirketinin Türkiye’de kuracakları AR-GE merkezlerine de etkin destekler sunulacak.
Türkiye’nin, vergi desteği ve hibe ile pazar geliştirme desteklerini kapsayan 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji alanlarına yönlendirmesi hedefleniyor. Aynı zamanda Dijital Dönüşüm Destek Programı, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Yenilikçi, Yükselen Teknolojiler çağrısı da ilan edildi.
Programlarla birlikte Türkiye’de yüksek teknoloji ihracatının artırılması ve toplam ihracatın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 50’ye çıkarılması hedefleniyor.
Batarya üretimi de desteklenecek ve 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesinin Türkiye’de oluşturulması planlanıyor. Elektrikli araçlar için yapılan yatırımlara 5 milyar dolarlık teşvik paketi sunularak Türkiye’nin yeni nesil araçların üretim merkezi olması amaçlanıyor.
Çip teknolojilerinde endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa etme hedefiyle de 5 milyar dolarlık teşvik paketi devreye alınacak. Güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında da önemli destekler sunularak Türkiye’nin yeşil enerji üretiminde önemli bir oyuncu olması sağlanacak.
Büyük teknoloji firmalarının Türkiye’ye AR-GE merkezleri kurmalarını teşvik etmek için de cazip destekler sunulacak. Bu sayede Türkiye, yüksek teknoloji alanlarında küresel bir oyuncu haline gelecek.