Rekolte Tahmin Çalışmaları Yeniden Formatlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2009-2010 döneminden itibaren rekolte tahmin heyeti çalışması için yetki verdiği belirten Tan, bu yıl rekolte tahmin çalışmalarında format değişikliğine gidildiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin saha çalışmalarında daha etkin bir model benimsendi.
Zeytincilikte Atılım Devam Ediyor
Tan, Türkiye’nin zeytincilik sektöründe büyük bir atılım içinde olduğunu belirterek, 2022-2023 sezonunda dünya ikinciliğini İspanya’nın ardından aldıklarını hatırlattı. Geçen yıl İspanya’da yaşanan kuraklığın Türkiye’nin şansı olduğunu ve bu yıl da ülkede başarılı bir sezon geçirildiğini vurguladı. Tan, 2024-2025 üretim yılının Türkiye’nin yeni bir rekoru olacağını müjdeledi.
Geçen Yıldan Kalan Stoklar
Geçen yıl ihracatta kısıtlamaların getirildiğini ve bu durumun iç tüketimi düşürmeye yönelik olduğunu belirten Tan, dünya fiyatlarının yükselmesi nedeniyle iç piyasada kısıtlamaların etkisiz kaldığını ifade etti. Bu durumun beklenen ihracatın gerçekleşmemesi sonucunda stok oluşmasına sebep olduğunu söyleyen Tan, tahmini olarak 100-150 bin ton stok bulunduğunu belirtti.
Rekolte Tahminleri ve Uluslararası Zeytin Konseyi
Tan, rekolte tahminlerinin kesin sonuçlar olmadığını vurgulayarak, bu sonuçların titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. Uluslararası Zeytin Konseyi’nde ülkelerin rekoltelerinin toplandığını ve revize edildiğini aktaran Tan, Türkiye’nin bu yıl da adından söz ettireceğine inandığını söyledi. Aralık ayında sonuçların tekrar gözden geçirileceğini ve kesin rakamların o zaman açıklanacağını belirtti.