Türkiye’nin Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji Hedefleri
Türkiye’nin enerji politikaları, arz güvenliği, enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve 2053 yılında net sıfır emisyon hedefleri üzerine şekillenmektedir. Son 20 yılda Türkiye’nin doğal gaz ve elektrik talebi yaklaşık 3 kat artmış ve 2035’te 510 teravatsaate ulaşması beklenmektedir. Ülkenin gelecek 30 yılda enerjide net ihracatçı bir ülke olma hedefi bulunmaktadır.
Türkiye, doğal gaz ve petrol konusunda önemli adımlar atmaktadır. Gabar’da günlük yaklaşık 51 bin varil petrol üretilmekte olup, hedef günlük 100 bin varil üretimdir. Sakarya Gaz Sahası’nda ise 7.2 milyon metreküp doğal gaz üretilmiş olup, 2025’in ilk çeyreğinde günlük 9.1 milyon metreküp gaz üretilerek 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanacaktır.
Eylül itibarıyla yenilenebilir enerjinin elektrik kurulu gücündeki oranı yüzde 59’a ulaşmıştır. Türkiye, 20 yıl içerisinde 1648 teravatsaat elektriği yenilenebilir kaynaklardan üretmiştir. Bu sayede yaklaşık 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatından kaçınılmıştır.
Bugün sanayicilere tahsis edilen 70 bin megavatlık kapasite hızlı bir şekilde devreye alınmalıdır. Rüzgar ve güneş enerjisinde 31 bin megavatlık güce ulaşılmış olup, 2035’te 120 bin megavatlık rüzgar ve güneş kurulu güç hedeflenmektedir. Bu hedef için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım gerekmektedir.
Türkiye’nin enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak için süreçleri hızlandırmaya yönelik bir reform süreci planlanmaktadır. Bu sürecin en yakın zamanda hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.